British Open 2019

22.10.2019

British Open benämns ofta som Europas äldsta tävling och en gång i tiden var tävlingen också betraktad som vårt EM. Men sen dess har mycket hänt. Organisationer har splittrats och konkurrensen på tävlingsidan har ökat dramatiskt. Vilket har inneburit att nivån på deltagare och status har falnat något under åren som gått. 

Men de senaste åren har det skett en förändring. Samarbetet mellan organisationerna ökar och fler och fler länder deltar på British Open. I år var det 25 länder och ca: 150 deltagare. Det var Länder som USA, Ryssland, Japan och Kuwait, vilket ger en fingervisning om hur omfattande tävlingen blivit. Nivån på tävlingen har blivit bra.. riktigt bra.

Ryssarna dominerar och har gjort så under flera år. I år var de också väldigt starka, men inte så dominanta som de varit tidigare De har fått konkurrens och Sverige var en av de länder som gav dem motstånd. Mirjam Björklund (WKO Keiko ) deltog i damernas -60 kg klass och fick en mardrömslottning då motståndaren hette Rimma Artemova från Ryssland. Det är en av IFK -organisationens toppnamn och oddsen var inte på Mirjams sida. Men matchen blev jämn. Mirjam hade en längre räckvidd och utnyttjade det på ett bra sätt med raka slag och hårda lowkicks. Matchen blev tuff och gick till förlängning som Mirjam förlorade med minsta möjliga marginal.

Agnes Westrin (IFK Brynäs) fick inte så mycket bättre start. Hon deltog i samma klass och mötte en annan ryska Liubov Byvsheva. Men Liubov var inte något stort problem för Agnes. Vinst efter förlängning. Sen var det Agnes tur att möta Rimma och då gick det lite bättre för Sverige. Vinst till Agnes som gick vidare till semifinal. Men där tog det stopp, förlust mot Brittiska Hayley-Beth Rowlands och ett brons till Agnes

Jonas Rosin (IFK Brynäs) lyckades ta sig hela vägen till första platsen. En bedrift som krävde vinst över Raoul Keusch från Schweiz och en riktig krigarseger över Ferry Wortman från IFK Holland. Därefter en något behagligare seger mot Sergei Butrinov från Ryssland och avslutningsvis en stressad final där det gällde att få vinsten innan den betydligt lättare Emelian Bitkash från Ryssland som kunden få segern pga. viktskillnaden. Men Jonas satt press från början och slutade inte förrän domarna gav honom segern.