BS Cup Danmark 2 april 2022

08.04.2022

Efter två års uppehåll var det återigen dags för BS cup i Danmark den 2 april 2022. 165 fighters från 32 klubbar och tre länder (Sverige, Tyskland och Danmark). Från Sverige deltog tävlande från nio klubbar.

Klasserna hade ett större spann, både när det gäller ålder och vikt, än vad vi var vana vid så skillnaden mellan de tävlande kunde vara ganska stor och man körde utan handskar.

Tävlingen genomfördes som utslagstävling, tex kvart, semi och final samt match om 3:e pris.

Lite vajande kvalitet på domarna kan tyckas. Och vi saknade Smoothcomp! 16-sidors matchschema i pappersform att hålla reda på och bläddra i. Men på det stora hela en välordnad tävling som flöt på enligt satt tidplan.

Läs klubbarnas tävlingsreferat efter bilderna.

Limhamns Kyokushin
Vi deltog med tre tappra fighters. Fatim Stauns Hansen i flickor 10-12 år fightade starkt i sin första tävling med det slutade med förlust i första matchen Magnus Johansson gick i den tunga klassen moderate där slutade det också med förlust i förlängningen.

Alberto Levrini som också gick sin första tävling i moderate öppen klass 19 30 år - 7kyu där han kämpade till sig ett brons.

Skövde karate kai
Josefine Hansson gjorde debut internationellt. Hon var anmäld i klassen moderate, som betyder fullkontakt mot kroppen men endast lätt klapp mot huvudet. Hon blev dock lottad till klassen semi för att det var för få motståndare. Det var bara att tänka bort sparkar mot benen. 

Första matchen vann hon på wo. Andra var final mot ashihara tjejen Sara. Sara var stark och bestämd där Josefine var stark och teknisk. Oavgjort även efter förlängning trots att Josefine satte jodan mawashi geris. Nåväl, domarna beslutade vinsten till Sara då denne hade varit mer aktiv. Silver.

Lidköpings kyokushin
Robert Strandberg som egentligen var anmäld till -70 kg flyttades upp till -80 kg. Det var inte några problem på denna tävling. Han mötte en yvig Tobias från shin go-yu, en match där Robert var aktiv. Mitt i matchen lyckades Tobias träffa med sin häl Roberts rygg. Blev ippon till Tobias och utträde för Robert.

Alireza Nazari gick även han i -80 kg och gjorde internationell debut. Han mötte Hampus Hansson från Stora höga. De fick gå en förlängning innan domarna lyckades ge poäng för chudan mawashi. I semifinalen blev det två förlängningar. Motståndaren fick en varning efter att ett antal gånger greppat Alirezas fot då denne sparkade yoko geri chudan. I finalen var det dags att möta yvige Tobias. Vi trodde att Tobias skulle gå efter Alirezas lår vilka blivit ömma, men istället såg Alireza till att få en wasari för kaiten geri. Ingen läkarkontroll av motståndaren utan matchen gick fullt ut. Guld.

Enso Kyokushin Karate
Enso Kyokushin hade 5 tävlande i olika klasser på plats. Bäst gick det för Ellen Johnsson i damernas juniorklass som efter 3 omgångar varav en mycket tuff final stod som segrare - guld.

I herrarnas juniorklass för tungvikt mötte Vilgot Elvingsson i sin första match Jonathan Costa och efter en förlängning fick han se sig besegrad på domslut. I bronsmatchen fick han WO och därmed brons!

Fanny Mathieu tävlade i damernas fullkontakt lättvikt och mötte Kungälvs Felicia Ljung. Felicia öppnade aggressivt och träffade Fanny ett par gånger direkt i öppningsfasen och dagen var över, blev dock silver.

Ewelina Rozwadowska fick möta Moa Jensen. Ewelina störde den betydligt längre Moa med att arbeta från kort distans mot mage och insida ben, men efter att träffats av en otillåten armbåge i ansiktet var matchen över för Ewelinas del, blev dock silver.

Slutligen mötte Torbjörn Helmfrid i herrarnas +40 klass danske Michael Jensen. Efter en jämn första rond vann ådrog sig Torbjörn två varningar i förlängningen och matchen gick till Danmark, blev dock silver.

Uppsala Kyokushin Karate
Idag har klubben haft en representant på BS Cup i Danmark, nämligen vår junior Jonathan Costa som tävlade i kumite. Han hade sällskap av klubbcoachen Mattias Lindgren.

Jonathan mötte i semifinalen Vilgot Elvingsson som tävlade för Enso Kyokushin. Under matchens första rond ökade Jonathan frekvensen ordentligt de sista 30 sekunderna och hade ett övertag men matchen gick ändå till förlängning. Där hade han samma taktik med fortsatt hög slagfrekvens och jättebra rörelse. Flera åskådare uppmärksammade detta och kom efteråt fram för att berätta för honom hur bra han var i sitt rörelsemönster och hur han rörde sig runt Vilgot och på så sätt fick in flera krokar och gedan mawashi som satt bra på baksida lår. De gick förlängningen ut men vinsten gick slutligen till Jonathan.

Finalen blev en väldigt stark match där både Jonathan och hans motståndare satsade på hårda slag och gedan mawashi. Jonathan skadade sin motståndares ena ben med sina hårda sparkar men efter förlängning dömde domarna till danskens fördel i alla fall. Dansken hade lite mer frekvens på attackerna och Jonathan backade några stunder vilket var det enda som coach kunde se ligga till danskens fördel att vinna. Både Jonathan och coach är väldigt nöjda med hans insats och matcher, han gjorde precis det de planerade för och kämpade fullt ut.

Stort grattis Jonathan till en fin andraplats, så bra kämpat! Silver.

Keiko
Keiko deltog med 5 deltagare. William Kärnby i erfaren 14-15år, Lennox Pringle & Micki Uddgren i 14-15år och William Stenroth och Benjamin Collin i 13års klassen. Blev tyvärr inga medaljer för William K, William S och Lennox, men de kämpade väl och visade att de tagit ytterligare ett steg framåt i sin tävlingskarriär. 

Micki Uddgren var först upp på matten för Keiko. Motståndare Emil var betydligt större och taktiken var att börja rörligt, enstaka hårda tekniker, gärna low kicks. Taktiken fungerade väl och

Micki tar poäng med en jodan mawashi då Emil tappar garden. Micki styr sedan matchen med hårda slag och välplacerade low kicks. Emil tappar återigen garden, Micki träffar med ytterligare en jodan mawashi och matchen är över. En säker vinst till Micki.

Även andra matchen var mot en betydligt större motståndare (Tony), som också var mer rutinerad. Micki försöker träffa med jodan sparkar och är nära några gånger. Tony sparkar också en del jodan men pressar även med mae geri och slag. I slutet hittar Micki med sina low kicks. Är en jämn och teknisk ren match där Tony vinner på domslut efter att ha pressat Micki bakåt.

Micki fick gå match om 3:e pris mot sin klubbkompis Lennox. Denna gång fick Micki vara den tyngre och kunde med low kicks styra matchen och till slut även vinna den på just low kicks. Brons.

Andra medaljen för Keiko tog Benjamin Collin. I första matchen stod Muhammed för motståndet. Benjamin var betydligt större, och ville starta lugnt för att sedan sätta kraft där luckorna fanns. Muhammed börjar med full fart och Benjamin fick svara upp. Muhammed fick tillsägelse för "greppning", och efter det kunde Benjamin dra ner på tempot. Tyvärr blev även hastigheten långsammare på teknikerna. Men efter en kort paus ändrade Benjamin taktik och blev snabb och lätt, och satte flera low kicks på rad så att Muhammed inte visste vilket ben han skulle stå på, wasari till Benjamin. Muhammed startar sedan med att jaga med low kicks, men Benjamin kunde enkelt läsa och blockera och även kontra med low kicks och snart kom även den andra wasarin. Tydlig vinst till Benjamin.

Final mot Abdullah. Även Abdullah var mindre än Benjamin. Abdullah börjar intensivt men lyckas inte träffa riktigt ordentligt. Benjamin blockerar, rör sig bra och fightas varierat men på halvfart. Ett olyckligt finger i ansiktet på Abdullah gör att det blev en lite paus. Abdullah börjar intensivt igen, Benjamin avvaktar något innan även han drar upp tempot. Benjamin överöser med hårda slag och sparkar och Abdullah kämpar för att "överleva". Domaren bryter till slut för wasari, men Abdullah vill inte mer, ippon till Benjamin. Guld.

Kungälv Kyokushin Karate
Moa Jensen - Guld fullkontakt
Felicia Andersson Ljung - Guld fullkontakt
Ellen Dahlberg 14 år - Guld semikontakt
Saga Berggren 14 år - Silver semikontakt
Arvin Ohlén 17 år - Silver semikontakt

Övriga deltagare
Tim Jensen - Vann första matchen men fick avbryta på grund av svullen hals efter slag på halsen.
Dea Kumnova 14 år - Gjorde två bra matcher men förlorade båda. 

Stora Höga Kyokushin Karate
Klara Gullmarstrand (K3 = F14-17, -57 kg), Hampus Hansson (KDM1 = Knock down M -80 kg) samt Emelie Gunnarsson (K4 = F14-17, +58 kg).

K4 hade 7 st fighters. Efter en ganska hård men jämn förstamatch som först gick till förlängning, vann Emelie och gick vidare till semi. Även den matchen vann hon då motståndaren gav upp efter 1,30 och var därmed klar för final. Finalen gick också den till förlängning, båda fick var sin wasari, och slutade med ett silver för Emelie efter domslut (3-2 till motståndaren). K3 hade 4 st fighters. Klara vann sin första match med en wasari. Ett tufft motstånd gav Klara ett silver i finalen. Hon stod dock upp bra och kämpade hårt.

KDM1 hade 7 fighters. Hampus förlorade sin första match efter förlängning, då motståndaren fick en wasari. En bra, men tuff fight. Detta var Hampus första tävling som senior och det blev en bra erfarenhet.

IF Lunds Karate Kyokushinkai
IF Lunds Karate Kyokushinkai ställde upp med totalt sju deltagare som samtliga gjorde riktigt fina matcher, vilka resulterade i medaljer av olika valör till samtliga fighters. Glada över att äntligen kunna få komma iväg och att få en chans att få tävla igen efter det långa uppehållet gjorde att vi alla var både taggade och sugna på fight.

Halima Abdullah - Tävlade i "modereret knock down" med väst. Halima tog guld efter att ha avslutat båda sina motståndare med hårda och effektiva lowkicks.Jan Hugo Diaz Perdomo - Tävlade i "modereret knock down" med väst. Jan Hugo tog silver efter att ha vunnit sin första match övertygande. Tyvärr tog match två slut när en otillåten kontakt mot ansiktet inträffade. Det resulterade i att Jan Hugos motståndare blev diskvalificerad och att Jan Hugo tyvärr fick se tävlingen som avslutad för sin del. Abdullah Abulaziz - Tävlade i "modereret knock down" med väst. Abdullah vann sin första match utan större problem, men fick se sig besegrad i sin andra match mot en större motståndare. Det stoppade dock inte Abdullah från ge en uppvisning i enorm kämpaglöd och fighing spirit som gav den större motståndaren en god match och en seger att kämpa för. Slutade med silver för Jan Hugo. Jarro Osman - Tävlade i "modereret knock down". Jarro möte hårt motstånd i båda sina matcher, i den första fick han se sig besegrad. I matchen om bronspengen så lyckades Jarro sätta två riktigt fina Jodan Mawashi Geri som säkrade honom vinsten.

Baasil Saqib - Tävlade i "modereret knock down". Baasil kunde efter en riktig kämpainsats stolt plocka hem bronset trots att han ådragit sig en skada i vänster hand. Caj Gustafsson - Tävlade i "modereret knock down". Caj gjorde riktigt fina matcher och tog sig fram till final när han mötte en deltagare från samma klubb och fick se sig besegrad på domslut. Det slutade med ett silver för Caj.Robert Nyberg - Tävlade i "modereret knock down". Robert tog sig efter två vinster till final där han mötte klubbkamraten Caj. Beslutet föll till Roberts favör denna gång och det slutade med guld för Robert.

Med sådana fantastiska resultat så är det inte konstigt att IF Lunds Karate Kyokushinhai lämnade BS Cup med ett leende på läpparna och en längtan till nästa tillfälle att få mäta sina kunskaper med kamrater från andra klubbar och föreningar. Stort tack till arrangörerna av BS Cup!