Läger i Palanga 1-7 augusti 2022

08.08.2022

Rapport från lägret i Palanga, Litauen 1-7 augusti 2022

SFKOs styrelse bestämde att delta i ett projekt som Litauens fullkontaktsorganisation ansökte om hos Nordiska ministerrådet. Även Lettland ingick i projektet. Målet med projektet var att främja ett samarbete mellan baltiska och nordiska icke-statliga organisationer inom området social integration genom idrottsaktiviteter och kompetensuppbyggnad.

Ett av projektets aktivitet var att erbjuda SFKOs medlemmar möjlighet att delta med tio personer på deras årliga träningsläger i Palanga. Lägret genomfördes den 1-7 augusti med sammanlagt 266 deltagare med gäster från Sverige, Ungern, Lettland, Norge och England. Från Sverige deltog Michelle, Alex, Hampus, Maria och Johan från Huskvarna, Kian och Mattias från Uppsala, Angela och Virpi från Skövde och Alireza från Lidköping.

Vi blev väl mottagna av arrangören och delades upp i grupper efter erfarenhet och i viss mån efter ålder. Varje morgon kl. 07.00 började med lätt uppvärmning, därefter löpning till stranden och fortsatt träning där. Vid 17.00 var det dags för eftermiddagspasset som genomfördes vid de olika gräsytorna i anslutning till anläggningen. På kvällen erbjöds en timmes kataträning.

På tisdag och fredag kl. 13.30 höll Edit Abrahams och Brigita Gustaityte kumitepass dels för seniorer (över 35 år), dels för tävlingsintresserade. På onsdag kl. 11.00 var det föreläsning, som en del av projektet, om viktiga aspekter om hur arbeta med socialt utsatta barn inom idrotten. Vid detta tillfälle fanns det också en tolk.

Landslaget hade eget program men deltog då torsdagen gick i mästarnas tecken. Morgonpasset leddes av deras manliga mästare i kumite och eftermiddagspasset leddes av de kvinnliga mästarna. Var och en fick ca en kvart för att gå igenom någon speciell övning. Det blev bra då vi var uppdelade i grupper och hade även möjlighet att ställa frågor. 

Lägret avslutades med graderingskumite där även vi fick delta. Det blev tjugo enminutersmatcher och de som sparrade gjorde lika många matcher som de som graderade. En kort paus och sedan skulle de som gick upp till svart bälte göra ytterligare 10 matcher och våra fighters deltog då också.

På kvällen bjöds det på grillad mat och ytterligare tillfällen att umgås.

Sammanfattningsvis kan sägas att lägret var välordnat. Det fanns flera lägerdeltagare som hjälpte till att tolka både på svenska, norska och engelska. Köket jobbade för fullt med alla måltider och läkaren informerade att måltiderna planerades med vetskapen om att det var idrottare på plats. Vi fick dela rum och efter ett tag lokaliserade vi de bästa platserna för att komma åt wifin. Wifi fungerar alldeles utmärkt i Litauen, men denna anläggning verkade finnas i någon svacka.

Förutom träning badade vi flera gånger vid havet. Palanga har ett par mil med fin vit sandstrand och vår resa var vid bästa högsommarvärmen.

Vi hade målet att få köra mycket kumite och då vi erbjöds att komma med återkoppling hanterades vårt önskemål väl.

Litauen fortsätter med nästa steg i projektet genom att genomföra en tävling i höst.