Rapport Carpathia cup, 1-2 februari, Polen

04.02.2020

Carpathia Cup har blivit en mastodonttävling med över 800 anmälda i år och en tävling som pågick i två dagar. Tävlingen har blivit känd internationellt och har satt Carpathia på kartan. Tävlingens betydelse i staden Rzeszow märktes tydligt. Överallt fanns det affischer på tävlingen och dessutom visades klipp på storbildsskärm i centrum.

Tävlingen är främst en ungdomstävling i åldern är 10 år och uppåt, men det finns även senior och veteran kategorier där det är något färre deltagare än vad det brukar vara på typiska open tävlingar. Men kvalitén är bra. Polen och Ukraina dominerar tävlingen vad det gäller antal. Litauen, Vitryssland och Ungern är andra länder som deltar och det är deltagare från många olika organisationer, men det är shinkyokushin som står för arrangemanget. Som kuriosa kan man nämna att danska ashihara också deltog.

Trots det stora antalet deltagare och matcher på 5 samtida tatamis, fungerade det hyfsat bra. Mycket tack vare Kumite technology, (vilket är ungefär samma sak som Smoothcomp ) som gjorde att man hade koll på matta och match.

Några nyheter för i år var att man separerade på kata och kumite på olika dagar och att man använde väst i några fler kategorier. Tävlingen är en utslagstävling vilket betyder att förlorar du en match är du ute.

Sverige deltog med ett stort team, totalt 15 personer. Det blev ett bra resultat med elva medaljer och en sjätte plats bland länderna som deltog. Ej att jämföra med Ukraina som hade över 400 deltagare och tog 171 medaljer eller värdlandet Polen som deltog med 207 deltagare och tog 71 medaljer. Men räknar man procent på antal medaljer och antal deltagare, så skall man vara mycket nöjd med svenskarnas insats. 

Domarkvalitén varierar stort på denna tävling. Toleransen är större än vad vi är vana vid och kunskaperna gällande reglerna varierar. I år bidrog även Sverige med domare, vilket var välkommet inslag, både från arrangören och våra tävlande.

Lördag och kumite

Ellen Johnsson (Uppsala) deltog i U14 +60 kilo klassen. I 1/4 finalen mötte hon Zornitsa Mileva från Bulgarien. Hon vann matchen övertygande efter att ha drivit sin motståndare under hela matchen vinst med samtliga flaggor. I semifinalen väntade polskan och hemmafavoriten Dominika Pawlowska som hade ett konstant driv framåt. Ellen svarade med en aktiv rörlig stil som neutraliserade motståndarens alla försök och även här vinst med alla flaggor.

I finalen mötte Ellen en Oleksandra Sokyrchuk från Ukraina som vunnit alla sina tidigare matcher på poäng efter jodanteknik. Ellen börjar matchen starkt och driver sin motståndare utanför mattan. Halvvägs in i matchen får hon en wazari emot sig efter en jodan teknik som delvis blockeras men som 2 av domarna ansåg vara tillräcklig för poäng. Ellen fortsätter att ha ett driv framåt resten av matchen men lyckas tyvärr inte reducera, trots flera försök. Hon slutar på en välförtjänt SILVER plats.

Martin Hashemi (Keiko) tävlade som kadett (U16) i -60 kg klassen och möter Mateusz Bednarek från Polen i första matchen. Det är en match som startar lite för intensivt och som leder tillsägelse för bägge deltagarna redan i inledningen. När matchen lugnar ner sig blir det bättre för Martin och han får sina lowkicks att fungera. Matchen tippar över till hans fördel och det blir till slut domarvinst till Martin

Andra matchen möter han en kortare motståndare från Ukraina vid namn Roman Mazuryk. Martin får kriga för att få till sina tekniker att fungera. Han har matchen stora delar av tiden men i slutet på ronden så pressas han bakåt av Roman som söker kort avstånd för att mata slag. Det blev en jämn match som tyvärr slutade 3-2, till Martins nackdel.

Py Pasanen (Oyama) tävlade i kumite i U18 (-65kg) klassen. Py gick vidare till semifinal direkt tack vare lottning. I sin första match mötte hon Yulia från Ukraina. Py vann matchen på domarflaggor. I finalen mötte hon Karina, även hon från Ukraina. Py vann finalen på wasari med jodanteknik. GULD till Py.

Emma Zetica (Huskvarna) U18 -55 kg, åkte på en jodan spark tidigt i matchen, resterande dominerade Emma men lyckades inte ta igen poängen. Hon gjorde dock en mycket bra match.

I Alexander Karlqvist (Huskvarna) U14 -55 kg fight blev det inga poäng. Alexander var dominant och trots att Alexander sänkte sin motståndare med en hård benteknik tilldelades han inte poäng och förlorar på flaggor.

För Michelle Karlqvist (Huskvarna) U16 -65 kg gick det bättre. Hon vann över Diana Pastukh, Ukraina. Blev besegrad i semin och tog därmed BRONS.

Eddie Heimonen (Örebro) ställde upp i klassen U16 -70 kg. Efter en lång väntan blev han den sista svensken att få ställa sig på tatamin under lördagen. Eddie lottades direkt till semifinal på grund av ett ojämnt antal deltagare i hans klass. Vi fick tid att studera konkurrenterna under kvartsfinalerna och efter dessa matcher stod det klart att han skulle få möta Laurynas Noreika från Litauen. En erfaren motståndare från ett land som länge varit en av Europas mest framgångsrika nationer på internationella tävlingar. Konkurrensen visade sig vara hård och i inledningen av matchen fick Laurynas in en vältajmad jodan mawashi geri och tilldelades en waza-ari. Eddie pressade tillbaka hårt med slag och sparkar men fick ingen utdelning utan fick istället se sig besegrad efter ytterligare en waza-ari i slutet av matchen. Det blev en stor besvikelse för Eddie som laddat länge inför terminens första tävling och inte riktigt fick visa vad han går för internationellt. Laurynas vann senare finalen och tog hem guldet i deras klass och Eddie slutade därmed på en delad tredjeplats. BRONS

Mirjam Björklund (Keiko) tävlar i fullkontakt senior -60 kg och mötte ukrainska Olha Tymofiienko i första matchen. Olha var okänd för oss, men var överraskande tuff och stryktålig. Men Mirjam var tuffare och starkare och ju längre tiden gick desto mer utrymme fick Mirjam för sin fighting. Det var riktigt nära med ett par jodan sparkar, men det blev till slut domslut efter första ronden som gav vinsten till Mirjam.

Andra matchen möter hon en mer erfaren fighter, också från Ukraina. Anastasiia Duziak tillhör ukrainska landslaget och hon hade sin gameplan klar. Hennes tanke var att vinna genom att öka tempot och attackera aggressivt de sista 30 sek i ronden Men vägen dit blev lång och smärtsam lång för Anastas. Mirjam fightades starkt och placerade sina lowkicks bra. Men i slutet mattades krafterna av något och det blev spännande när det var dags för slutspurten och Anastasiia lade i sin sista växel och pressade Mirjam som kämpade för att inte tappa mark. Det blev domslut 5-0 till Mirjam och därmed också ett GULD till Sverige.

Robert Strandberg (Lidköping) deltog i senior herrar -65 kg. Planen var att han skulle vara mer offensiv och rörlig. Han mötte ukrainaren Ivan Lut som valde att hamna slagduell. Matchen böljade fram och tillbaka där Robert varierade sina tekniken och Ivan fokuserade på slag. De sista sekunderna blev mer slagduell och det gjorde att domarna gav vinsten till Ivan med 3-0. BRONS

Mattias Lindgren (Uppsala) deltog i senior herrar -95 kg. Han mötte Denys Bielykh från Ukraina. Matchen blir dessvärre inte särskild lång. Mattias öppnar matchen med ett driv men möts av en motståndare som är aggressiv och driver Mattias bakåt. Ungefär 30 sekunder in i matchen träffas Mattis av en kaitengeri som resulterar i en knock, men en BRONS.

På söndag var det dags för kata.

I kata mötte Py Pasanen (Oyama) Anastasiya från Ukraina. Hon körde katan Gekisai Dai som lottades fram. Det gick bra men domarna tyckte att ukrainskan var ett strå vassare. Segern till Anastasiya 3-2 i domarflaggor och Py ute ur katatävlingen.

Michelle Karlqvist (Huskvarna) U16, som hade väldigt ont i knäet efter gårdagens kumite, halkade i sin första match och åkte ut.

Alexander Karlqvist (Huskvarna) hade 30 st i sin klass U14 och lyckades ta sig hela vägen till en SILVERplats.

Ki Pasanen (Oyama) gjorde sin seniordebut i kata och ställdes mot Anita (U21 EM 2:a) från Ungern i första matchen. Ki körde Tsuki no kata som lottades fram och vann på delat domslut (3-2). Av någon anledning skulle matchen gå om efter ett tags tävlande. Då körde Ki Gekisai Dai och vann igen mot Anita, även här på delat domslut (4-1).

Nu var Ki vidare i tävlingen till kvartsfinal. Här mötte hon Anastasiia från Ukraina. Katan yantsu lottades fram. Ki vann matchen. Nu semifinal och nu fick Ki välja kata och hon valde Kanku Dai. Ki vann övertygande och var klar för final. Här mötte hon sin landslagskompis Ella från Uppsala KK. Ki körde katan Seipai och vann finalen. GULD till Ki och vilken bra seniordebut i kata!