Rapport EM shinkyokushin 25-26 juni U16 m fl

28.06.2023

Rapport från EM i shinkyokushin för U16, U18 och U20 samt kvalificeringstävling till VM för damer

524 tävlande och 29 lag från 20 länder deltog på årets EM i shinkyokushin i Debrecen, Ungern. Det var tävling både i kata som kumite och i kumite var det som vanligt flera viktklasser. Sverige hade med sig tio tävlande. Värdlandet Ungern hade 91, Polen 89, Litauen 85, Ukraina 81 och Rumänien 51.

Registrering och invägning gjordes under fredagen. Alla klasser i kata samt kumite U16 tävlade på lördagen. På söndag var det dags för kumite för U18, U20 och damer seniorer. Damerna hade uttagning till kommande VM i oktober. De nio bästa skulle få representera Europa. De åtta som kom till kvartsfinalen blev klara automatiskt. De som blev utslagna i kvartsfinalen fick återkvala och slåss om sista platsen.

Ungern bjöd på solsken och drygt 30 graders värme på fredagen. Värmen gick ned någon grad på lördag, men det märktes inte. Söndag var det runt 26 grader varmt. Hallen kunde inte matcha värmen så alla såg till att dricka ordentligt och vistas utomhus i skugga så mycket som möjligt.

Kata:

Alexander Ahlen från Enso karate och Bernhard Souter från Banzai tävlade för andra året på EM. Alexander nu i U18 och Bernhard i U16.

Alexander mötte ungraren Szabolcs Soltesz i åttondelsfinalen. Yantsu lottades. Domarna gav vinsten till motståndaren med 3-2 i flaggor.

Bernhard mötte litauern Nojus Truksanovas. Där lottades pinan sono yon. Vinst med 4-1 i flaggor. I kvartsfinalen mötte Bernhard Piotr Sakowski från Polen. Båda valde tsuki no kata. Bernhard var mer stabil och det tyckte 3 av 5 domare och en medalj var säkrad. 

Väl i semifinal väntade Luca Scurei från Rumänien. Båda valde gekusai dai. Bernhards kata var bättre genomförd, men han tappade balansen i början. Samtliga domare bedömde rumänen vara den bättre.

En välförtjänt BRONS. Bernhard fick därefter byta fokus till fighting.

Sedan var det dags för inmarsch, tal och dansuppvisning. Även prisutdelning i kata, vilket innebar att pausen var i två timmar innan kumiten kom igång.

Kumite:

Alla tävlande skulle ha benskydd, även U20 och seniordamerna. De som tävlade i U16 och U18 hade även knäskydd utöver de ordinarie skydden. Arrangören hade en hjälmsort som alla skulle använda. Under lördagen fungerade inte logistiken men arrangören tog lärdom och hjälmarna delades ut på ett bättre sätt på söndag.

Under lördagen tävlade Benjamin Collin från Keiko och Bernhard Souter från Banzai. Båda i U16 där gedan sparkarna är förbjudna. Benjamin i -75 kg och Bernhard i -65 kg.

Benjamin gjorde EM-debut på matta 1. Han vann med flaggorna 5-0 över polacken Filip Krowieranda i åttondelsfinalen. Mot ukrainaren Illia Romaniuk var det tuffare i kvartsfinalen. Matchen gick till en förlängning som han förlorade med 4 flaggor mot 1 oavgjord. Illia hamnade senare på silverplatsen.

Bernhard var på matta 3. I åttondelsfinalen mot Manol Velkov från Bulgarien blev det först oavgjort. I förlängningen gav domarna vinsten till Bernhard med flaggorna 4-1. I kvartsfinalen fick Vlad Floricica, Rumänien in en wasari vilket Bernhard inte kunde hämta in.

Bra prestationer av svenskarna under lördagen.

söndag var det dags för U18, U20 och damseniorerna. Alexander Karlquist (-65 kg), Ellen Ekström (-60 kg) och Michelle Karlquist (-65 kg) från Huskvarna samt Emma Nicander (-60 kg), Viking Siira (-70 kg) och Abbas Reyes (-70 kg) från Banzai tävlade i U18. Sanne Larsson från Enso gjorde upp i den öppna viktklassen för damseniorer. Öppningsceremonin, som var vid lunch höll endast på i tjugo minuter. 😊

Killarna var på matta 4.

Alexander var först ut och mötte ungraren Dominik Szakaly i åttondelsfinalen. Han fick inte till sina sparkar och fick se sig besegrad med 0-5 i flaggor.

Därefter var det dags för Viking att ta sig an tysken Kerem Eymen Bacak i sin EM-debut i åttondelsfinalen. Han jobbade på bra, men tyskens gedan mawashis övertygade domarna och gav en flaggförlust med 0-5. Kerem vann viktklassen.

Även Abbas gjorde EM-debut. Han fick in en bra chudan mae geri mot rumänen Laurentiu Cipciri och fick en wasari. Sedan fick han en chui för en hiza geri jodan. Det blev dock en vinst i åttondelsfinalen. Kvartsfinalen mot Maciej Sitnik, Polen var mer böljande. Maciej satte in en rejäl otillåten teknik, kin geri. Abbas tappade kraften och hann inte sedan blockera de två jodan mawashis som kom senare under matchen. Förlust. Maciej hamnade sedermera på silverplatsen.

25 seniordamer gjorde upp om VM-platserna på matta 2.

Sanne mötte Katarzyna Jaskowska i åttondelsfinalen. Hon jobbade bra men domarna gav vinsten till motståndaren med 0-5. Katarzyna tog sig hela vägen till finalen och förlorade först mot Brigita Gustaityte, Litauen.

Tjejerna var på matta 3.

Ellen gjorde en stark EM-debut mot Katrin Petrova, Bulgarien. Det blev först oavgjort i denna åttondelsfinal. I förlängningen gillade domarna hennes chudan tsukis och gav henne flaggvinst med 5-0. I kvartfinalen mötte hon ukrainskan Yaroslava Poroshyna som fick in en rejäl jodan mawashi och wasari. Ellen fick svårt att komma tillbaka in i matchen och ukrainskan fick in ytterligare en wasari med samma spark. Ukrainskan tog sedan brons.

Emma hade också bra slag som gav henne vinsten med flaggorna 5-0 mot ungerskan Maja Kozma i åttondelsfinalen. I kvartsfinalen drog Rima Dulko, Litauen på sig en chui samtidigt som Emma fortsatte arbeta bra. Även denna gång en vinst med 5-0 i flaggor. Hennes motståndare lämnade WO i semifinalen något som Emma gjorde sedan i finalen eftersom hon hade skadat sin fot tidigare under dagen. SILVER.

Michelle slog bra chudan tsukis på polskan Lena Galazka i åttondelsfinalen. Hon vann med ippon. I kvartsfinalen blev det flaggvinst med 4-1 mot ungerskan Rebeka Kozma. Semifinalen blev tuffare. Där mötte hon Emili Vrubliauskaite från Litauen. Emili var otrolig snabb med sina jodan mawashis vilket resulterade i två wasari. BRONS till Michelle. Emili vann viktklassen.

Bra prestationer av svenskarna även under söndagen.

Sammanfattningsvis var det en bra helg i Debrecen. 


Fotograf: Annika Peterson, Banzai