Rapport från Bosön 18-20 november 2022

21.11.2022

Helgen 18-20/11 hölls träff på Bosön för SFKO och de uttagna till elit och utveckling i samarbete med Svenska Budo & Kampsportsförbundet. Denna gång var även hemmatränare inbjudna.

Från SFKO deltog Bernhard Souter och Hampus Hansson från utveckling, Amando Morino och Ki Pasanen från elit, Ronny Gerdin och Virpi Alajarva (fre-lör) som hemmatränare.

Fredagen inleddes för tränare med föreläsning av Jesper Sjöqvist som senaste åren jobbat med SOK. Temat var aerob och anaerob träning för kampsportare och gick även in hur man kan mäta vilken typ av träning vilken typ av atlet behöver göra för att öka sin lägsta nivå.
Fredagen för atleterna inleddes med att fortsätta öva in lyftteknik i de svårare momenten olympiska lyft.

Lördagen fick tränarna delta i föreläsning av Fredrik Weibull som föreläser om ledarskap inom idrott och företagsorganisationer. Det finns många olika ledarstilar och tekniker att använda för att utvecklas både som tränare/ledare och atlet. En av teknikerna är B Ö R S. Bekräfta, Öppna frågor, Reflektera och Summera. Detta sätt övades det även på att användas i samtal/diskussioner.

Lördagen fick atleterna fortsätta fysträning. Denna gång fick de testa på ett V0max test där det gäller att springa så långt som möjligt på 6 minuter. Testresultatet tar sedan atleterna med i diskussion med Helena för att bena ut exakt vilka övningar och intervaller som skall vara del av träningsplanering framöver. Utöver testet utfördes även sprint tester på 10, 20 och 30 meter.
Lördagen avslutades med gemensam föreläsning och diskussioner kring hållbarhet som både ledare och atlet. Här pratas det alltså inte "miljö" utan balans mellan att orka träna/leda jobba gå skola och även balansera ett privatliv utöver träning. Många bra samtal och reflektioner från både ledare och atleter och Helena ansåg nog detta vara helgens "bästa" moment.

Söndag så byttes rollerna nu fick tränarna gå ned och kaskrq skivstång på sig själva för att bli bättre på att själva både utföra men framförallt kunna lära ut bra teknik som skall leda till ett bra utförande från atleter. Här benades det ner till olika grundmoment som nöttes ganska länge innan de rena olympiska lyften kopplades på.

För atleterna var det teori, samtal och diskussioner kring ACT och mindfullness under söndagen. Parallellt mellan alla tester och föreläsningar har de flesta, framförallt de som är nyare i satsningen fått ha individuella samtal med Helena.

En fin helg på Bosön där det även kom en hel del snö som vi hoppas inte ställde till det allt för mycket med allas hemresor.

Summerat av Ronny Gerdin tränare.