Rapport från EM i shinkyokushin för U16, U18 och U20

09.11.2022

Rapport från EM i shinkyokushin för U16, U18 och U20

Kata

På årets hade Sverige två representanter i kategorin killar U16 kata. Alexander Ahlen från Enso karate och Bernhard Souter från Banzai som båda gjorde sin EM debut.

Först ut i åttondelsfinalen var Alexander som mötte polacken Filip Rutkowski. Pinan sono go lottades och Alexander utförde en kraftfull och teknisk felfri kata vilket resulterade i vinst till Alexander med 5-0.

Näst ut var Bernhard som mötte ukrainaren Mark Birher. Där lottades pinan sono ni som Bernhard utförde med kraft och fokus vilket resulterade i vinst med 3-2 flaggor.

I kvartsfinalen fick Alexander möta fjolårets vinnare, Nikas Kvasys från Litauen. Alexander valde Ttsuki no kata som han utförde väl. Hans motståndare valde gekusai dai som han utförde kraftfullt. Alexander fick med sig en av domarrösterna som inte räckte till för att avancera i tävlingen.

Bernhard mötte Alexander Ziemianski från Polen. Båda hade valt tsuki no kata. Bernhard var mer stabil och utförde katan med mer kraft och det tyckte 4 av 5 domare och en medalj var säkrad.

Väl i semifinal väntade ännu en motståndare från Litauen. Tautvydas Rute, som var fjolårets silvermedaljör. Bernhards geksuai dai ställdes emot motståndarens tsukino kata. Båda katorna var väl genomförda. Samtliga domare bedömde Litauen vara den bättre.

Ännu en stark debut och en välförtjänt BRONS. Bernhard fick därefter byta fokus till fighting, vilket är en trend som vi sett bland flera utövare från öststaterna.

I klassen U21 kata damer ställde Py Pasanen från Oyama upp. Py har ju en stor tävlingserfarenhet som kadett och junior men har nu gått upp i seniorklassen vilket innebär att man tävlar i andra och mer avancerade kator. Således EM debut för Py i dessa sammanhang.

I första matchen möter Py en ungersk tjej, Anna Solyom, och de lottas till tsuki no kata. Py gör en stark kata men den räcker tyvärr inte till hela vägen och hon förlorar matchen mot ungerskan (som i sin tur slutar på 3e plats).

Kumite

Huskvarna

Alexander Karlquist tävlade i klassen U16 60-65kg. Han gjorde 3 bra matcher där han vann sina två första på jodansparkar. I tredje matchen mötte han förra årets vinnare och trots en bra insats, där ingen fick poäng, förlorade han med 3 flaggor mot 2., dvs 2 ville ge förlängning.

Michelle Karlquist tävlade i klassen U18 60-65kg. Hon gick två matcher där hon vann den första på 4 flaggor efter en förlängning. tyvärr skadade hon handen i första matchen efter träffat lite dumt på en armbåge. I andra matchen lyckades hennes motståndare ta en poäng i början då Michelles hand var lite långt bak och sparken kom snett nedifrån och träffar över käke, Michelle gjorde en bra match och det small ordentligt från båda sidor men Michelle lyckades inte ta igen poängen.

En stark insats av Alexander och Michelle i deras första EM.

Banzai

För Bernhard Souter var det en favorittippad bulgar som stod för motståndet i form av Angel Todev i sin klass U16. Matchen var jämn och Bernhard satte en jodan mawashi geri men fick tyvärr in inte någon utdelning av domarna. Det fick dock Angel med sin jodan mawashi geri strax efter och vann match med en wazari. Angel tog sig till final och tog silver.

Emma Nicander var Banzais andra debutant på detta EM. även hon i U16. Hennes motståndare var polskan Amelia Wojciechwicz. Denna match blev en kämparinsats av Emma som drev på sin motståndare. Dock premierades Amelias hårdare tekniker även om hon backade och hade färre tekniker än Emma. Matchen gick till Polen efter en förlängning.

Philip Sapcanin gjorde sitt andra EM och sitt sista som junior, U18, så han hade mer rutin än de andra denna gången. Philip hjälpte sina klubbkompisar på ett föredömligt sätt hela helgen och visade bra ledaregenskaper.

Hans motståndare denna gången var Daniil Grigorjev från Litauen. Matchen började jämt och killarna hade snarlika taktiker med högt tempo och mycket slag. Efter en stund sätter Daniil en mycket vältajmad teknik och vinner matchen. Daniil tog sig till en till en tredje plats i tävlingen.

Enso

Ellen Johnsson var seedad pga förra årets brons och stod över första omgången och i den andra mötte hon polskan Weronika Zdunek. Ellen arbetade metodiskt med chudan mawashi och hade två domarröster efter första ronden. I andra ronden gav arbetet resultat och Ellen stod som segrare med 5 domarröster

I nästa match mötte hon ungerskna Erika Reka Jozsa. Tyvärr gav dessa domare Ellen varning för samma chudan mawashi - arbete som i matchen innan och semifinalen var över men BRONS till Ellen, Sverige och Enso.

Bollebygd

Bollebygds Linnea Johansson tävlade i U18, klassen -55 kg. Linnea mötte i sin första match litauiska Kornelia Cesnakaite. Litauiska öppnade i ursinnigt tempo men Linnea stod emot och tog sig till andra ronden. Linnea öppnade med ett par starka maegeris och tog över matchen mer och mer och stod till slut som vinnare.

I andra omgången mötte hon Silva Zheleva från hemma-nationen Bulgarien. Det krävdes en förlängning innan bulgariskan stod som vinnare.