Rapport från Norska öppna

13.05.2018

Den 14 april gick kumitetävlingen Kyokushin Open Norway i Bergen. Det var deltagare från Litauen, Italien, Frankrike, Sverige och Norge på årets upplaga.

Tävlingen får fler och fler deltagare sakta men säkert under de åren vi varit på plats.

Från Sverige deltog klubbarna Göteborgs karate kai, Minami ock Oyama KK.

Från Göteborgs deltog Alén Kifah. De var tre i hans viktklass -70 kg. Alén vann första matchen mot en kille från Italien redan efter första ronden med fem flaggor. I andra matchen mötte han, det som blev en final, en kille från Litauen. Matchen var på Aléns sida till dess han, lite oklart, drog till sig varningar. Han fick således nöja sig med ett silver.

Steffi Lee från samma klubb gjorde debut. Bra matcher och det blev brons.

Mette Nielsen från Minami tävlade i -70 kg. Första matchen, semifinal, var mot Beathe från Norge. Mettes taktik var att hålla sig nära eftersom Beathe oftast jobbar på distans med sina huvudsparkar. Taktiken fungerade och Mette fick Beathe att backa med slagkombinationer redan från början. Det lyckas i sista delen av första ronden att få wazari efter att Beathe gick ner på kroppsslag och jagade henne ut av mattan efteråt. Klar vinst till Mette.

Finalmatchen gick mot en tyngre motståndare från Frankrike, Alexandra Kostina. Mette har sedan tidigare sett att Alexandra har en hög kamae dachi och emellanåt dålig balans, så planen var att gå efter benen. Det fungerade och efter halva tiden fick Mette wazari på insida lowkick. Vinst och guld till Mette.

Från Oyama deltog systrarna Ki och Py Pasanen. Py i klassen juniorer -65kg och Ki +65kg.

I Pys klass var det 4 deltagare. I Pys första match mötte hon Emma från hemmaklubben Bergen KK. Py vann på ippon efter wasari på jodan geri och hiza geri. I finalen mötte Py italienskan Camilla. Matchen var bra med högt tempo. Py vann den med en arbetsseger, 5-0 i domarflaggor. Guld.

I Kis klass var det 6 deltagare. Ki första motståndare var Christina från Trondheim KK. Ki vann matchen efter 40 sekunder på ippon med wasari med jodan geri och hiza geri. I semin väntade Tuva från Bergen KK. Ki hade bra tempo och satte press på norskan i 3 minuter. Vinst med flaggorna 5-0, domarna var övertygade. I finalen mötte Ki regerande norska mästarinnan Sandra från Fyllingen KK. Det blev en bra match som Ki vann efter wasari med jodan geri. Guld.