Rapport Oyama Cup 19 november 2022

25.11.2022

Den 19e november deltog vi med 8 fighters från Sverige på Oyama Cup i Spanien. Fem ungdomar (Maxi från Nacka Kyokushin, Filiph, Oscar, Siri, Ebba och Irma från Brynäs) och två vuxna (Mette Nielsen från SFKO samt Agnes från Karateförbundet). 

Oyama Cup är en tävling som arrangeras varje år, där det är både erfarna och oerfarna fighters som kommer. Flesta är från Spanien, men även Italien, Ukraina, Polen, Frankrike samt starka nationen Kazakstan hade tagit vägen förbi tävlingen denna gång. Ungdomarna tävlade på förmiddagen och vuxna efter kl 16. 

Mette var seedad direkt till semifinal. Där mötte hon en från Italien. Första rundan var jämn, men Mette fick in tre jodan mae geri som tyvärr inte tillräcklig hårda/effektiva för poäng. Efter första rundan fick Mette 1 flagga med sig, så det blev 2 min förlängning. Hennes motståndare var nu ganska trött och det gav Mette efter förlängningen 5 flaggor och därmed vinst. 

Vidare i finalen väntade en stark, erfaren och välkänt kazak som i sina matcher innan hade vunnit på ippon/knock. Det väntade därför en tuff match. Taktiken var att stå mot och fokusera på magen, då hon hade en bred kamai dachi och förväntade att hon skulle fokusera på att slå i bröstet. Därtill små förflyttningar nära för att sätta insida lowkick då hon som nämnd hade en bred ställning, så Mette ville rubba hennes balans. Mettes taktik funkade bra och redan efter 30 sek var hennes motståndare trött och hade inte mycket power kvar. Efter första rundan fick Mette 2 flaggor med sig, och det blev därför en förlängning. Då fortsatte samma taktik. Mette kände dock en viss trötthet, där hennes explosiva slag och sparkar "dog" lite. 

Efter förlängningen var det 1 flagga till Mettes fördel, men övriga dömde rättvist oavgjort. Då det inte var någon viktskillnad så blev det en sista förlängning. Kazaken var väldig trött, men då det hade varit en liten paus för invägning mellan så hade Mette hunnit återhämta sig hyfsat igen. Sista rundan var hon på henne och hon hade inte mycket att svara med. Kazakens slag och sparkar var lätta att förutse och Mette kunde hinna blocka mycket samt kontra med mer explosiva tekniker. Efter rundan så blev det 5 flaggor till Mette och hon vann därför finalen. GULD. 

Övriga svenska fighters tog hem 5 guld och 1 silver. Efter tävlingen var vi inbjudna till Sayonara på närliggande restaurang där det stod på tapas och trevlig stund med övriga deltagare.