Rapport Waterpoort cup 21 oktober 2023

02.11.2023

Den 21/10 genomfördes Waterport Cup i staden Sneek Nederländerna. En internationell semikontakt tävling för kadetter, juniorer och seniorer med ca. tre hundra deltagare från totalt sex nationer. En tävling där Polen och Litauen var överrepresenterade. Tävlingen är uppbyggd att alla är garanterade flera matcher, även i fullkontaktsklassen. Arrangören har i år lämnat papperssystemet och gått över till kumite technology. Arrangören hade även skippat invägningen i dojon utan erbjöd sig att åka runt till de olika hotellen för att väga in tävlande under fredagen. Till vissa hotell kom de närmare midnatt och vi som fick erbjudandet då sade då att vi skulle väga in oss på morgonen.

Uppsala

Uppsala representerades av Alva Reimer i juniorklassen. Arvid Reimer och Elliot Abrahamsson i kadettklassen.

Elliot var först ut mot en litauer. Tempot var högt med hård kontakt. När slagväxlingen var som intensivast träffades Elliot av en jodan mawashi geri. Med en wasaris underläge gjorde Elliot en stark insats för att komma tillbaka in i fighten. Elliot levererade en skur av jodan geris som inte gav det resultat Elliot behövde. Med en kort vila laddade Elliot om för fight nummer två mot nästa litauer. Även den matchen startar i ett högt tempo och Elliot hamnar i underläge genom en jodan geri. Elliot tar upp kampen för att komma tillbaka in i matchen och får då genom ett snabbt domslut en oförtjänt wasari mot sig. En stark och övertygande insats av Elliot i hans internationella debut.

Arvids första match mot en litauer blir hård och fysisk där båda fighters byter gedan geris i ett högt tempo. Polsystemet gör att domarna dömer matchen som ett oavgjord resultat.

Arvids andra match mot en polack som även den börjar med en ström av hårda gedan geris slutar i att domarna ger polacken en chikakku (diskvalificering) för otillåten gedan geri. Arvids starka och övertygande insats resulterade i en andraplacering i turneringen i sin internationella debut. SILVER.

Alva gick totalt tre matcher med endast några få minuters möjlighet till vila mellan varje match. Alvas inledande fight mot en polska var tuff med högt tempot och hårda tekniker genom hela matchen. Alva öppnade starkast och kontrollerade fighten fram till dom sista 30 sekunderna då polskan lyckas vända matchen till sin fördel. Match nummer två mot en litauiska startar i ett högt fysiskt tempo. En slagväxling slutar i en wasari till litauiskans fördel. I match nummer tre mot en nederländska gör Alva en fysisk, teknisk och taktiskt mycket bra match som ger Alva en välförtjänt seger och en tredjeplacering i turneringen i sin internationella debut. BRONS.

Bollebygd

Bollebygds kyokushin Kai hade sex fighters från åldrarna 12-15 år. Alla våra fighters gör fantastiska matcher med mycket kime och bra tekniker. Hög nivå på samtligt motstånd och möjlighet till många matcher.

Resultat.

Sofi Ekvall, kadett GULD

William Schönemann, kadett GULD

Alva Lemos, kadett SILVER

Matilda Tilander, kadett SILVER

Emily Thomas, kadett BRONS

Idde Hofer, kadett BRONS

Keiko

Fyra fick representera Keiko denna gång. Kadetterna Lucas Edlander, William Stenroth och Benjamin Collin samt junioren William Kärnby. Coachade gjorde Jimmie Collin och Fredrik Edlander.

Lucas möte Krzysztof/Polen i första. Matchen var tuff och det gavs och togs matchen igenom. Krzysztof pressade på med gedan sparkar på insidan. I slutet gav det resultat och Krzysztof tilldömdes segern. Andra matchen mot Titas/Litauen blev en kort historia. Titas satsade direkt på Lucas ömma ben och kort därefter blev det två wasari till Titas. Lucas väljer att fortsätta trots trasigt ben. Taktiken är att ligga max direkt för att förhindra träffar på det onda benet. Vid förberedande så får vi information om att motståndaren Zygintas/Litauen inte kan tävla p.g.a. huvudskada. Lucas behöver ingen hjälm för att gå upp för w.o. Väl på mattan kommer ändå motståndaren, litauiske coachen ville annat. På med hjälm för Lucas och in och kör. Ser riktigt bra ut i början, men till slut lyckas Zygintas få in gedan sparkar på det skadade benet och Lucas kan inte fortsätta. Tuff start för Lucas på det utomnordiska tävlandet, men vilja och spiriten var det inget fel på.

William Kärnby hade två till i sin grupp, båda från Polen och rejält mycket större. Första matchen var mot Bartosz. Bartosz börjar med att pressa rejält och man får känslan att han vill avsluta snabbt. William reder ut anstormningen med bra förflyttning samt ligger nära och förstör för Bartosz. William kommer mer och mer in i matchen och driver stundtals. Är nära med någon jodan spark och känns som den som är piggare. Då träffar Bartosz med en jodan mawashi som sedan blir matchavgörande. Nästa match var mot Mikolaj. Mikolaj ligger också på direkt, William för inte till förflyttningarna lika bra som i första matchen och hamnar i när distans. Är jämt till en början, men Mikolaj slår hårt och får senare två wasari för sina slag. BRONS

William Stenroth vinner rätt så komfortabelt första matchen mot Paulius/Litauen. William sätter sina sparkar på gedan och chudan. Paulius hittar inget riktigt sätt att skydda sig men fortsätter gå framåt. William tar poäng på en jodan mawashi, samt får några uchi mawashi bortdömda. Ju mer matchen går ju mer framåtböjd och passiv blir Paulius. När ronden är slut så döms William som segrare. Andra matchen var mot duktige Ivan/Polen. Matchen är väldig bra. Högt tempo, bra kombinationer och hårda tekniker. Matchen står och väger till Ivan träffar med en jodan mawashi. William försöker ta igen, men tiden tar slut och Ivan vinner. Match 3 är bronsmatch mot Vakaris/Litauen. William känner av låren och är mer rörlig. Vakaris är den mer offensiva då William rör sig runt för att kontra med sina tekniker. Vakaris träffar med en jodan mawashi som oturligt tar i Williams öga. Vakaris får en wasari och William har svårt att se, domaren visar ingen som helst hänsyn utan frågar om William vill fortsätta eller ge upp. William fortsätter och i full fart för att kunna ta igen poängen. William stressar och pressar men får en oavsiktlig spark mellan benen. Domarna dömer dock wasari till Vakaris och matchen är över.

Benjamin och hela hans pool blev framflyttade i programmet då de bytte tävlingsmatta för gruppen. I stället för 45 min till matchstart blev det 5min. Konstigt att arrangörerna flyttar på detta sätt, matcherna gick också direkt efter varandra med en match vila mellan. Jaja, lika för alla trotsallt.

Första matchen var mot Jan/Polen. Benjamin tog snabbt kommandot och dundrande in sina gedan sparkar. Flera gånger visade Jan att han hade ont, men det blev inte tillräckligt med domarflaggor. Benjamin sparkar en jodan mawashi som träffar men tyvärr bedöms för hård med en varning som följd. Allting återupprepas ytterligare en gång, Benjamin dundrar in gedan sparkar och avslutar med en jodan mawashi som ytterligare döms som för hård och nu fick Benjamin en andra varning. Skulle detta innebära förlust? Benjamin ökar tempot ytterligare och får till slut sitt efterlängtade poäng på gedan och vinst i matchen. Nästa match är mot Martynas/Litauen. Benjamin kör samma taktik och satsar på sina gedan sparkar. Ganska så snart så viker sig Martynas på en gedan spark och sedan dröjer det inte länge innan han skriker till på nästa. Tredje matchen blir w.o. då Arvid/Uppsala tyvärr inte kunde fortsätta tävla efter att fått en otillåten spark i matchen innan. Benjamin vinner GULD på ett övertygande sätt.

Kungälv Kyokushin karate

Från Kungälv var det fyra personer som representerade klubben på tävlingen, Dea Kumnova i junior-klassen, Saga Berggren, Ellen Dahlberg och Felicia Halldin i kadett-klass. Coach för kungälvsteamet var Mikael Andersson.

Det var första gången som tjejerna deltog i tävlingen i Waterpoort och alla genomförde tävlingen på bästa tänkbara vis.

Felicia gjorde sin internationella tävlingsdebut och mötte hårt motstånd i sin klass. Trots en tuff första match fullföljde hon turneringen på ett imponerande sätt.

Saga vann sina två första matcher övertygande med poäng genom mawashigeri gedan men förlorade guldmatchen med tre flaggor till fördel för den polska motståndaren. Saga slutade som SILVERmedaljör.

Ellen gjorde en stark turnering och tog poäng i alla sina matcher. I huvudsak använde hon sina jodan skickligt men tog också poäng med mawashigeri gedan. Därmed tog hon hem GULDet i sin klass.

Dea hade fyra motståndare i sin klass. Hon tog hem vinsten i alla sina fyra matcher genom snabba sparkar och stark kime. Hon stod som tydlig segrare efter den insatsen. GULD.

Lidköping

Efter att ungdomarna hade tävlat för dagen var det dags för seniorerna. Robert Strandberg i -70 kg och Alireza Nazari i -80 kg. Trots att det var bestämt att tävlingen skulle ske inom ramen för pool-system fick männen börja med att köra tameshiwari i tre moment. Eftersom vikten skulle vara den först avgörande var det även av den anledningen onödigt att ta fler plank än nödvändigt. Matcherna rullades vilket innebar att de tävlande fick vila mellan macherna.

Alireza körde två snabba wasari med sina slag i första matchen. I sin andra mötte han ungraren Tamas som höll samma nivå. Domarna gav flaggorna 4-0 till Tamas. Det blev omvänt dvs 4-0 i flaggvinst i den tredje. I den fjärde matchen fick Alireza in en wasari på gedan mawashi geri. Vid samlad bedömning blev det SILVER.

Robert dominerade första matchen, motståndaren fick ont i benet och sprang ut flera gånger utan att någon poäng delades ut. Blev sedan oavgjort. Andra matchen var inte heller tuff, men Wesley från Belgien fulsparkade mot skenbenet vilket till slut fick effekt. Ippon och Robert fick lämna wo i sina resterande matcher.