Reportage Spanish Open

20.03.2022

Spanish open 12 mars 2022 i Alicante

Det var två år sedan som Sverige senast deltog på All Spain Open då pandemin har rått. Sverige har tidigare varit representerat på tävlingen under många år. En stor tävling med i huvudsak deltagare från Spanien och bra motstånd i både kata och kumite.

På förmiddagen avhandlades kata. Från Sverige deltog Adam Rogård från Enso kyokushin, Ella Elvander från Uppsala och Morgan Nordin från Örebro.

Morgan gjorde internationell tävlingsdebut i kata. I elimineringsrundan lottades Gekusai sho. Trots nerverna under debutmatchen vann han med rösterna 3-2. I kvartsfinalen gjorde Morgan Seinchin och motståndaren Kanku. Nerverna var mindre påtagliga och han gjorde en stark kata men tappade lite balans vid ett ställe. Han förlorade matchen med 5-0. En fin femteplats till Morgan vid hans internationella debut! 

Adam lottades i elimineringsrundan till att göra Yantsu och vann med 5-0. I kvartsfinalen valde Adam Seienchin och vann även denna match överlägset med 5-0. I semifinalen gjorde Adam Sushiho mot en spanjor som gjorde samma kata men här förlorade Adam istället med 5-0. Därmed brons till Adam.

Ella deltog i kata damer. Hon slapp första elimineringsrundan på lottning och var direkt i kvartsfinal. Där vann hon på WO då motståndaren inte dök upp till mattan. Detta upplevs ofta inte vara till fördel i kata eftersom det är bra för den tävlande att "värma upp" på mattan samt visa upp sig för domarna innan finalmatcherna. I semifinalen mötte sedan Ella en spanjorska hon flera gånger tidigare mött i Spanien, den här gången på spanjorskans hemmaplan. Ella gjorde Kanku mot spanjorskans Sushiho. Trots en kata som kändes som Ella ville så vann spanjorskan med 4-1 men Ella knep huvuddomarens shihan Pedro Sorianos röst. Därmed en tredjeplats och brons.

Efter en tyst minut med kriget i Ukraina i åtanke startades kumite-delen av tävlingarna för juniorer och seniorer efter siestan. Från Sverige deltog Simon Eriksson i -85 kg från Enso kyokushin, Sebastian Eriksson i +85 kg och Ewelina Rozwadowska i +60 kg från Uppsala samt Robert Strandberg från Lidköping i -65 kg.

Simon gick ut stabilt i sin kvartsfinal och satte tidigt i matchen ett gäng tunga gedan mawashi geris som snabbt gav honom en wasari. Därefter behöll Simon på ett skickligt sätt kontrollen över resten av matchen och satte flera klockrena tekniker som fick motståndaren ur balans. Vinst till Simon. I semifinalen mötte Simon en rapp spanjor. Tyvärr fick spanjoren in en krok mot Simons nacke som gjorde att Simon förlorade balansen och föll utanför tatamin. Läkarna beslutade att Simon inte fick fortsätta matchen på grund av frakturrisk i nacken efter slaget och eventuellt även trauma mot huvudet i fallet. Därmed tog tävlingen slut för Simon som slutade på en tredjeplats och brons.

Ewelina gjorde en enormt bra insats med mycket hårda tekniker som satt perfekt och som efter tre matcher resulterade i en andraplats i hennes klass! I finalen mötte Ewelina en polska, det var en jämn match som avgjordes på att polskan fick in två jodan kake geri där det syntes på Ewelinas reaktion att hon blev träffad fast de inte knockade henne. En mycket väl utförd tävling från Ewelinas sida med helgens bästa resultat från Sverige. Silver.

Sebastian var riktigt stark i sin kvartsfinal mot en spanjor där det blev mycket hårda slagväxlingar men han skadade tyvärr ett finger tidigt under första ronden som påverkade hans slag med vänsterhanden. Det blev en förlängning som han tog sig igenom och spanjoren vann. Tyvärr visade det sig efteråt att fingret var brutet och Sebbe tvingades därmed avbryta tävlingen. Sebbes motståndare slutade senare tvåa.

Robert mötte Pablo Puchades som var stark och teknisk. Robert jobbade med gedan mawashis och hiza geris mot låret samt kombinationer mot magen. Det var Robert som styrde matchen och Pablo som höll emot. När det var 30 sekunder kvar av första ronden matade Pablo sina tekniker, något som domarna gillade. Det blev oavgjort och en förlängning. Efter ett tag tog Pablo över initiativet, men Robert fortsatte med sina olika kombinationer. Han fick tyvärr inte full utdelning med sin dubbelspark mot huvudet vilket innebar att Pablo vann sedermera på arbetsseger. Robert fick nöja sig med brons.

Vi tackar FKE för en väl genomförd tävling. Kul att vara igång igen tycker samtliga!