Resultat EM EFKO 18-19 jan 2020

22.01.2020

I helgen hölls fullkontaktkarate EM för alla karatestilar. Det var det första EM arrangerat av European Fullcontact Karate organisation (EFKO). Det är en relativt nybildad paraplyorganisation med mål att ena alla organisationer och stilar i ett gemensamt europamästerskap för fullkontaktkarate.

SKOFF har en liknade roll i Sverige, att fungera som paraplyorganisation för olika karate-full-kontakt stilar vilket gör europamästerskapet extra intressant för förbundet.

Tävlingen var förutom ett europamästerskap även en kvalificeringstävling, där vinnarna i varje viktklass kommer bli uttagna att delta på det första gemensamma VM som hålls i Japan slutet på maj.

Det är inte första gången som det försökts att ena alla organisationer i en gemensamt EM. Det är en utmaning och det finns mycket prestige och politik i bakgrunden, men det verkar lovande med tanke på uppslutningen. Totalt var det 138 deltagare från 17 olika organisationer och 24 länder. Bakom arrangemanget är det till stor del individer från shinkyokushin organisationen, vilket också märktes på andelen av deltagare och på prispallen. Förhoppningsvis kan det jämna ut sig i framtiden.

Tävlingen varade i två dagar och man tävlar i viktklasser. Herrarna hade -65,-75,-85, +85 kg klasser och damerna -50,-55,-60, +60 kg. Reglerna för tävlingen hade anpassats så att man tävlade med samma regler som på kommande VM Vilket i praktiken innebar att man var extra snabba med att ge varningar och att man premierade god teknik före attityd. De anpassade reglerna och blandningen av domare från olika organisationer gjorde att det blev några oväntade resultat och några favoriter föll bort tidigare än väntat.

Som väntat var Östeuropa starkast och länder som Litauen och Georgien tog många av medaljerna. Men även Sverige gjorde avtryck på tävlingen.

Ali Hayder från Stockholms Kyokushin deltog i klassen 65-75 kg Han fick publikens gillande med sin spektakulära fighting. Han mötte en italienare Juri Villani i första matchen. Nivåskillnaden stor och italienaren gick på defensiven hela ronden. Domarna hade inget problem med att utse Ali som vinnare. Andra matchen gick mot meriterade George Suciu. Matchen var jämn och det blev inga poäng. Men Ali bjöd på bra teknik och variation och kanske var det som domarna såg till när de utsåg Ali till vinnare.
I kvartsfinalen mötte Ali franska Alex Warth i en match som Ali dominerade helt och avgjorde på poäng. Men sen tog det roliga slut för i semifinalen mötte han Lasha Ozbetelashvili från Georgien. Det blev en hård och jämn match. Som inledningsvis såg det bra ut för Ali, men sen kom varningarna och det som blev avgörande till Lashas fördel. Förlust för Ali men BRONS.

Rasmus Bergström från Bollebygd deltog i herrarnas -85 kg. Han fick w.o. i första matchen och tog därefter an polacken Marek Odzeniak. I kvartsfinalen slog han holländaren Ferry Wortman. I semi fick Orestas Abazorius från Litauen se sig besegrad. Tyvärr hade Rasmus dragit på sig skador på vägen och kunde inte fightas fullt ut mot Jean-Paul Jacquot från Frankrike i finalen. SILVER. Men i de tidigare matcherna hade Rasmus imponerat på domarna, med sin styrka och sin teknikvariation. Så förutom silverplaceringen tilldelades han också det prestigefyllda "bästa-teknik-priset" för herrarna.

Mirjam Björklund från Keiko tävlar i 55-60 kg klassen och mötte Oana Pawel från Rumänien i första matchen. En match som präglades av Oanas Ttae-kwon-do bakgrund. Men hennes sparkar fick ingen effekt. Istället var det Mirjams hårda krokar som gav poäng och avgjorde matchen. I andra matchen hette motståndet Solmaz Zeynalli från Georgien. En motståndare som var betydligt högre rankad, men där Mirjam gav oväntat bra motstånd. Det blev förlängningar, men i slutsekunderna gav ett slag från Solmaz poäng och det blev till slut förlust för Mirjam.

Sanne Larsson från Uppsala deltog i damernas tungvikt (+60 kg) och i första matchen mötte hon Reka Kerekes från Ungern. Sanne kliver in från start och sätter press med slag och insida lowkick. De två har ganska lika stil, men Sanne är mer aktiv mot kroppen och driver Reka bakåt medan Reka jagar poäng med jodantekniker. Rekas sparkar ger aldrig någon effekt, men måste ha imponerat på domarna och efter full rondtid vinner Reka med 4 flaggor (1 hikewake).

Amando Morini från Luleå deltog i herrarnas -85 kg och öppnade starkt mot Igor Lamot från Polen. Han var den som drev på och levererade teknik. Igor slog olyckligtvis Amando mot halsen och fick en varning. Detta resulterade dock att Amando tappade kraften och fick se sig besegrad.

Robert Strandberg från Lidköping deltog i herrarnas -65 kg och han mötte Daniel Sternik, Polen i första matchen. Robert tog initiativet, men Daniel avvaktade och riktade en bit in i matchen in en hård kagi tsuki som tog bra. Robert ute.