Resultat Waterport cup 19 okt 2019

22.10.2019

Waterpoort Cup har blivit en svensk tradition. Det är en tävling med ett grundläggande syfte att uppmuntra och stärka gemenskap. Tävlingen är främst en ungdomstävling men har även seniorklasser som körs i slutet på tävlingsdagen. Värt att nämna extra denna gång var damernas tungvikt. Det var endast två som deltog, men Brigita Gustaityte och Camille Haddouche tillhör bägge europatoppen och de bjöd på mycket underhållande fighting. Även Sverige deltog i seniorklasserna och resultatet var över förväntan.

Sverige fanns representerat i alla klasser och även i domarkåren. Det är nyttig domarerfarenhet och uppskattat att fler länder deltar med domare Det bidrar till en rättvisare och neutralare bedömning av matcherna.

Det är främst ungdomsklasserna som tävlingen handlar om. Tävlingen är populär och totalt deltog knappt 200 ungdomar från länder som Litauen, Ukraina, Polen, Holland, Belgien, Sverige, Frankrike. På seniorsidan deltog även Schweiz.

Det är Litauen, Polen och Ukraina brukar dominera vad det gäller antal deltagare. Men i år var även Sverige med bland de "största" Det var svenskt rekord gällande antal deltagare och vi placerade oss på delad andra plats tillsammans med Ukraina, efter Litauen. Intresset för det internationella tävlandet har ökat och några föreningar debuterade på den internationella scenen. En rolig utveckling för Sverige. Vi hoppas den fortsätter.

Tävlande från föreningar som är med i SKOFF.

Text från Keiko
Martin Hashemi/ Keiko tävlade debuterade internationellt i cadett-klassen -60 kg. Han mötte Stefan Nieuwenhuls från Holland första matchen som han vann på poäng. Andra matchen blev en intensiv svensk uppgörelse med Viggo Lang som slutade till Martins favör. Sista matchen var final mot Matteo Hoffstadt från Frankrike. En tuff match som både innehöll fina tekniker och varningar, men som Matteo vann på domslut Det blev ett silver för Martin.

Text från Huskvarna
Alexander Karlquist tävlade i klassen cadett 13-14. Tyvärr fick han ett slag mot halsen i första matchen vilket föranledde att han började kräkas. Han fick bryta mitt i och fick sedan inte fortsätta.

Ida Sjödin tävlade i junior klassen, det var hennes första internationella tävling. Bra insats på båda två matcherna.

Michelle Karlquist tävlade i cadett 14-15 år, Hon hade varit sjuk dom senaste 2 veckorna så orken var minimal, men envisades ändå med att tävla. Hon vann första matchen, förlorade andra och vann tredje matchen och tog då silver.

Emma Zetica: tävlade i junior klassen, hon hade 3 matcher som hon vann och tog då guld.

Text från Luleå
Sabina Sterbäck - Juniorer brons

Ronja Sterbäck - Juniorer 5:a

Text från Skövde
Alex Ahlström fick äntligen ordning på sin fighting även på en tävling och kämpade på bra i cadett 14-15 år. I matchen mot en ukrainare fick han dock känna på en stenhård jodan mawashi vilket ledde till rejäl huvudvärk och avslut på tävlingen.

I cadett 12-13 år förlorade Nael Aljaber sin första match mot en litauer, och gjorde oavgjort i sin andra mot en holländare Detta räckte till match om bronset vilket han vann med bra taktik mot motståndarens (från Litauen) lår. Brons.

Angela Aljaber fick en tuff start i juniorklassen genom att möta en hårdför litauiska. Det blev mycket bita ihop som inte hjälpte utan det blev förlust. I andra matchen blev det en klar arbetsseger över en holländska. Sedan blev det mer jämbördigt mot Jelana från Banzai. Två jodan mawashi gav segern och sista matchen mot ny litauiska gällde valören av medaljen. En bra kamp som slutade med att Angela fick se sig besegrad. Brons.

Text från Uppsala

Kadett:

Philippa Odenberg har tävlat en del hemma i Sverige de senaste åren, men är fortfarande ganska ung i gamet. Hon kännetecknas av ett otroligt lugn under press och en fantastisk tuffhet i kroppen. Hon mötte hårt motstånd och presterade väl. Hon följer sin plan till punkt och pricka, går in och sätter press, jobbar konsekvent med låga sparkar och är vid några tillfällen nära med jodan tekniker. Hennes insats belönas med en välförtjänt tredjeplats, i hennes första internationella tävling någonsin! Brons

Jonathan Costa har tävlat mycket när han var yngre men har växt ifrån sin åldersgrupp hemma i Sverige, så han får sällan visa sin tapperhet pga brist på motståndare. I lördags fick han göra något nytt, möta enbart motståndare som var mycket längre och tyngre än han själv, något som kan vara mycket påfrestande för den som är van att vara störst och starkast. Han får ganska mycket stryk men möter upp på ett imponerande sätt och straffar samtliga motståndare rejält med tunga lowkicks. Det räcker inte till placering, men han har visat stor utveckling och att han är redo för den internationella arenan.

Ellen Johansson var med även förra året, utan medaljmässig framgång, denna gång var hon sugen på revansch och tog sig hela vägen till guld. Hennes mål var att slåss renare med mer fokus på teknik och mindre "grötigt". Det lyckades hon med och gjorde matcher som både såg bra ut, och gav utdelning. Det är aldrig någon fråga om vem som kommer vinna matchen, varken i grundomgången eller i finalen. Guld

Junior:

Julian Vannergårds karate påminner en del om Philippas, båda har ett otroligt lugn under press och kan ta till synes orimliga mängder stryk utan att röra en min. I de första två matcherna är planen att jobba framåt, in tajt och sätta press. Något som fungerar bra stora delar av matcherna, men motståndarna visar sig vara lite för starka för att det ska hålla. I match tre byter vi taktik och han går en jättefin match mot Mirza Hukic, en av Sveriges stora framtidshopp från Göteborg.

Slutligen har vi Anna-Karin Scobie. Hon har en väldigt intensiv fightstil, och har en imponerande förmåga att hålla tempot uppe länge, trots att hennes uppladdning inför tävlingen inte varit optimal. Hon mötte väldigt rutinerade och duktiga tjejer och gjorde det på ett väldigt bra sätt. Hon hade lite otur med jodan tekniker mot sig och blev frustrerad över detta, men laddade om och kom tillbaka. Ett mycket bra tecken för framtiden.

Text från Banzai

Mirza Hukic- junior SILVER

Jelena Vujcic - junior

Text från Guldstaden

Theo Nilsson - kadett 14-15 år

Text från Bollebygd 

Vi har varit här många gånger och tycker det är en bra tävling och framförallt chans till många matcher.

Alva Aronsen Lemos gick 4 matcher i barnklass 10-11 -50 kg år i en grupp på 5 tjejer. 3 ifrån Sverige och 2 ifrån Litauen. Vinst 1 matchen, 2-3 match hiki wake och vinst i 4 matchen på ippon. Alva gör en riktigt bra turnering och tar GULD

Hampus Strömer gick 4 matcher i klassen Junior + 80 kg och är lättast i gruppen av fighters ifrån Polen, Litauen, Belgien och Holland. Hampus kämpar väl och vinner 2 matcher på bra tekniker, en förlust och en hiki wake och tar ett hedrande SILVER

Emma Jansson gick 3 matcher i cadet 12-13 år + 65 kg. Emma möter 2 ifrån Holland och en ifrån Litauen. De 2 första matcherna blir det hiki wake och den tredje matchen med en vinst och tar ett SILVER

Viggo Langevik gick 3 matcher i Cadet - 65 kilo. En vinst och en förlust i gruppen. Vinner matchen i bronsfighten och tar ett BRONS

Linnea Johansson gick i Cadet klassen -50 kg och gick 4 matcher och tar ett BRONS

Oliver Rosenqvist tävlade i Cadet klassen - 50 kg och gick 3 matcher. Oliver 3 matcher i kadettklass. 1:a matchen var mot en tuff holländare och här förlorar han. Andra matchen blir det vinst mot en holländare efter en jodan spark.

3:e matchen vann Oliver eftersom motståndaren inte infann sig på mattan. 5 minuter senare var han på plats ändå och huvuddomaren bestämde att matchen skulle gå. Nu fick han ladda om och går in och vinner efter 45 sekunder mot en litauisk kille. BRONS

Matilda Tilander tävlade i barnklass 10-11 år - 50 kg och 5 st i gruppen 2 litauer och 3 svenskar. Första matchen mot en litauiska. Oavgjort, Men bra kämpat av Matilda med fina jodan sparkar mot huvud som dock inte räckte. Andra matchen mot en svenska och den var också oavgjord. Stark i denna match. 3:e matchen mot sin bästa vän från egna klubben (oavgjort). 4:e matchen mot en litauiska som vann marginellt i slutet på ippon och tar ett BRONS

Hampus Andersson och Alvin Thomsson kämpade väl men tyvärr ingen placering denna gång.


Text från Uppsala - senior

I damernas lättvikt : Ewelina Rozwadowska och i herrarnas tungvikt bröderna Simon och Sebastian Eriksson.

Ewelina var först ut mot en holländska som hon besegrade på domslut genom sin aggressiva fighting stil och effektiva chudan mawashi. I semifinal ställdes hon dock mot tuffare motstånd och fick se sig besegrad efter en wasari mot kroppen.

Även i matchen om tredjepris blev motståndet för tungt och dessutom fick Ewelina ett antal slag i ansiktet som störde hennes fighting.

Sebastian Eriksson gick direkt vidare till andra omgången där han ställdes mot en lokal holländare. Sebastian jobbade effektivt genom hela ronden och satte motståndaren under press som tvingade honom bakåt och Sebastian vann på domslut.

Tyvärr innebar detta även en bruten hand och Sebastian tvingades lämna WO i finalen.

Simon Eriksson fick en tuff första fight mot en fighter från hemmaklubben. Simon kämpade jämt genom större delen av den första ronden men kunde i slutet inkassera en ippon på en perfekt chudan ushiro geri.

I semifinalen tyckte Simon att man inte ska ändra på ett vinnande koncept utan öppnade direkt med samma ushiro geri som första teknik och segern var ett faktum efter 2 sekunder.

Seger i semifinalen och genom att Sebastian tvingades ge WO i finalen även seger i tävlingen och guld och silver till bröderna Eriksson.

Text från Lidköping och Banzai - senior
I lättvikten var det tre tävlande från Sverige och en från Litauen. Alla mötte alla vilket är intressant då det ändå är fullkontakt.

Först ut var Leo Rönnebro mot Gytis Ramonas. Matchen var väldigt jämn där Leo jobbade med sina hiza geris. Matchen gick till förlängning och domarna beslutade att ge Gytis segern.

Därefter var det Milad Samizade mot Robert Strandberg. Killarna har mötts tidigare. Robert försökte olika kombinationer men när Milad tempoväxlade och fick in två snabba chudan tsuki var matchen över.

Leo försökte utnyttja sin längd gentemot Robert, men där kom rutinen in. Robert kunde parera alla dessa hiza geris och fick till slut in en bra chudan tsuki, vilket Leo gjorde tummen upp för.

Milad lekte runt med Gytis. Gytis försökte med olika attacker, men när Milad återigen tempoväxlade var vinsten ett faktum för Milad.

Milad gick på halvfart mot klubbkompisen Leo och fick några tillsägelser från domarna innan han körde igång "på riktigt". Leo parerade men även här fick Milad in sin långa chudan tsuki. Blev totalseger och guld.

Sista matchen var mellan Gytis och Robert. Robert försökte variera sina kombinationer och under en attack råkade Gytis få in felaktig fullträff. Varning på det. Robert bestämde sig för att öka intensiteten och jobbade på snabbt avslut. Han fick dock ett bra chudan slag emot sig och fick se sig besegrad. Brons.

Text från Kristinehamn - senior

Mira Andrews gjorde debut på fullkontaktscenen. Hon var lottad som den första seniormatchen denna sena eftermiddag. Mira är bra på att driva sina motståndare. När Evelina Bidzanova, Litauen gjorde sk. offerspark följde Mira med sparken utan att hamna på golvet. Hon var alltså aldrig nere för räkning. Trots detta beslutade domarna att utdela en wasa-ari vilket innebar en förlust vid fulltid.