Spanish open 7 mars 2020

10.03.2020

Spanish open avgjordes denna gång i Carcaixent i Valencia den 7 mars 2020. En välarrangerad tävling som är öppen för oss svenskar. På förmiddagen avgjordes kata för alla kategorier samt kumite för barn, ungdom och kadetter. Efter siestan var det dags för kumite för juniorer och seniorer. Från Sverige deltog denna gång Bollebygd, Oyama, Uppsala och Skövde.

Nivån på toppen är hög på tävlingen. Spanska mästerskapen är en mycket bra tävling, trots att dagen blev lång. Det var ordning och reda på tävlingsytan och trevligt inslag att alla deltagare uppmärksammades med deltagarpris och ställde upp vid prisutdelningen.

Bollebygd

Hampus Strömer tävlade i klassen junior -80 kg kumite. Tävlingen gick bra för Hampus och arbetade med bra tekniker. Fokus denna gång var hårda slag och hiza geri och att utnyttja sin längd. Hampus gjorde bra matcher och lyckades med det han skulle. I finalen vinner Hampus, mot Nelson Fraga, med ippon med hiza geri mot levern efter förlängning och tar GULD i Spanish Open 2020.

Oyama

I Py Pasanens kataklass (damer juniorer) var det 11 deltagare. Py kom direkt till kvartsfinal på lottningen. Katan Gekisai Dai lottades fram i matchen där Py mötte Olaya. Py vann. Nu semifinal där Isabel stod för motståndet. Py valde att köra Tsuki no kata. Py förlorade matchen och fick nöja sid med en BRONSplacering.

I Ki Pasanens kataklass (damer seniorer) var det 8 deltagare. I Kis match lottades katan Tsuki no kata fram. Motståndaren var Marivi. Ki förlorade matchen på delat domslut.

Sammanfattningsvis kan sägas att domarna prioriterade andra kvalitéer i kata än vad vi är vana vid. Efter siestan fortsatte tävlingen med kumite.

I Pys kumiteklass (damer juniorer +60kg) var det 6 deltagare. Matchtiden 2 minuter. Py mötte Olaya som är en betydligt större tjej. Efter full tid bedömde domarna att Olaya var den starkare fightern av dem och dömde henne som vinnare.

I Kis kumiteklass (damer seniorer +60kg) var det 12 deltagare. Matchtiden 3 minuter. Ki vann sin första match på WO. I andra matchen mötte hon VM-fightern Aiala. Efter första 3 minuter ville domarna se mer och de dömde hikiwaki. Efter 2 minuters förlängning dömde domarna Aiala som vinnare. En till förlängning kanske hade varit på sin plats. En mycket bra match från Kis sida som skakade om spanjorskan ordentligt.

Skövde

Angela Aljaber gjorde sin andra tävling i fullkontakt. Hon mötte rutinerade Isabel M Ferrandiz, men visade inte någon respekt. Angela arbetade med sin kagi tsuki och varierade sina sparkar. Isabel fick problem med Angelas rörlighet och satte en rejäl kagi tsuki i ryggraden, vilket domarna dömde till wasari. Angela arbetade tillbaka in i matchen, men hann inte nå framgång med sin taktik. Förlust efter 3 minuter. Bra och jämn match i övrigt.

Uppsala

Simon Eriksson mötte en okänd, ganska kort men satt spanjor (Kevin Cid) som var explosiv och jobbade höga slag och låga sparkar. Simon öppnade med ushiri geri och de låg jämnt första två minuterna i fråga om mark och initiativtagande även om spanjoren jobbade längre kombinationer och Simon jobbade mer med singeltekniker och kortare kombinationer.
Inför sista minuten gav spanjorens hårda tekniker och låga tyngdpunkten utdelning. Simon hade svårt att driva framåt och tappade ork att hålla emot och ta initiativ vid avbrott vilken gjorde att spanjoren vann mark. Ronden avgjordes på flaggor till spanjorens fördel.