Svenskt U21-guld på Shinkyokushin-EM i Prag

01.07.2019

Svensk guld och damerna i fokus på ett annorlunda EM. Inför kommande VM tävlas det om extra VM platser. De 6 bästa damerna i öppen viktklass får åka till Japan i nov och representera Europa på VM.

Åtta stycken damer är sen tidigare uttagna (förra årets EM), så detta var sex kompletterande platser. Trots att de "åtta bästa" inte deltog, då de redan är klara för VM, så var nivån hög. Det syntes tydligt att tjejerna förberett sig väl och det bjöds stundtals på extremt underhållande karate. Tävlingen ger oss en fingervisning om hur konkurrensen kommer att se ut på damsidan, i framtiden.

Py Pasanen tävlade även i kumite (-65kg) i hennes kategori var det var det 13 deltagare. Det nya i årets upplaga att alla kadetter och juniorer tävlade med visir på hjälmen. Det andra var att knäskydd var valfritt att ha (obligatoriskt nästa år). I första matchen mötte Py förra årets mästarinna Guoda Pakalniškytė från Litauen. Det var en bra match i en minut sett från Pys synvinkel tills Gouda fick in en en bra tsuki mot chudan. Py blev lite passiv och fick inte in någon bra flyt efter det. Inga poäng under ordinarie matchtid. Den passiva avslutningen från Pys sida räckte för domarna att ge Litauiskan vinsten med flaggorna 3-2 (hikiwaki).

Smilla Malmberg mötte regerande EM mästarinna, Anastasiia Levko från Ukraina, i sin första match. Smilla går ut intensivt med bra slag och chudansparkar men Anastasiia är den drivande i matchen och sätter två jodan sparkar. Hon vinner på wasari ippon när det bara är 30 sekunder kvar.

Emma Zetica möter Ruslana Beztsinna från Ukraina i sin första match. Emma startar lite segt och Ruslana sätter en jodanspark i det inledande skedet. Emma kommer igång med sina slag och börjar driva Ruslana, tyvärr hittar inte hennes sparkar bra luckor, Ruslana vinner matchen på wasari.

Mirza Hukic mötte Emil Kakhidze från Georgien. Det blev en riktig krigarmatch där Mirza fick bekänna färg och det gjorde han bra. Efter samtliga förlängningar hade Mirza tagit en mycket knapp seger i en jämn match. Men nästa match mot Mykola Turchyn från Ukraina blev annorlunda. Mirza klarade inte att stå emot Mykolas hårda slag och det blev förlust redan i första ronden.

Mirjam Björlund tävlade i kategorin U21. Hennes första motståndare var Valeriia Troian från Polen. Matchen startade lite olyckligt. Ganska tidigt träffades Mirjam av ett slag ansiktet som spräckte läppen. Det var lite tveksamt om fortsatt tävlande men hon valde och fortsätta och tur var väl det. Med hög intensitet fortsatte hon matchen och successivt pressades Valeriia bakåt. Tillräckligt mycket för att Mirjam skulle få segern på domslut

Andra matchen var mot Polska Daria Starzec. Det var en jämn match och trots att Daria var något mindre än Mirjam gav hon tufft motstånd. Men när Mirjam fick in de raka frontsparkarna såg Mirjam ut att vara den bättre och domarna röstade på Mirjam som segrare i första ronden. 

I finalen fick Agnieszka Ząbek uppleva Mirjams offensiva fightingstil. Hårda kroppsslag och lowkicks mot lårens insida avgjorde matchen till Mirjams fördel redan i första ronden. Det blev poängvinst och Sverige fick en ny Europamästarinna. Mirjams insats på mattan belönades dessutom med damernas prestigefyllda utmärkelse "best spirit"